Kollar läget inför juldagarna

Detta bildspel kräver JavaScript.


Torsdag 2 december
Frosten gnistrar i gräs och buskar, det är vitt, vackert och så kallt att bläcket fryst i pennan. Upptäcker jag, när jag ska skriva ner svaren på de frågor jag omedelbart överöser Marja och Madde med.
– Hur går det?
– Vad är det för olika saker som händer i helgen?
– När . . .
Jag svär lite över att jag glömt det där med att alltid, ALLTID, ha med en blyertspenna i reserv. Ja, för när det regnar eller är iskallt, som idag.
Madde visar mig runt en sväng istället. Det har fejats och pyntats rejält sen jag var här ute för nån vecka sedan. Höbalar och granris ger en känsla av mysig gammal gård. Mitt på den nyhyvlade, fast nu snötäckta gårdsplan har det gjorts i ordning en liten eldplast – korvgrillning för de yngre.
Och snön gnistrar och glimmar.
Kollar in i det nyrenoverade växthuset. Ljusslingor och hängande korgar med potatis är bara början. Det skall ut bord och stolar också och ja, vad mer får vi se nu på lördag.
Brrr, kallt ju. Måste in och värma pennan lite!
Köket nästa. Här inne i värmen är det full rulle. Skinkorna står panerade och redo att åka in i ugnen för en griljeringssväng och de unga damerna slår in hemmagjord ischoklad i små cellofanpåsar med röd rosett runt.
Jag sniker åt mig ett litet smakprov. Mums!
Kulspetspennan funkar fortfarande inte men jag antecknar i minnet. Det kommer att serveras både jultallrik och julgröt. Och varför inte passa på att köpa lite vörtbröd, lussekatter eller en god chutney?
Och kanske nåt mer jag inte minns.
Blyertspenna, kom ihåg!
I den något kyligare cafédelen står borden, röddukade och klara att ställa upp bland annat föremål från cementverkstaden på. Låter tungt, men när jag tjuvkikar nere i källaren förälskar jag mig genast i en juluppsättning i lövform.
Och nej, prövar lite försiktigt att lyfta, ingen fara.
Dags att låta alla arbeta i fred. Mörkret faller fort och . . . jag hamnar hos Jenny i tomteverkstaden. Stolt visar hon upp de samtidigt både gosiga och uppsträckta gråtomtarna som en av tjejerna gjort av gamla militärfiltar.
Vill ha!
Du också kanske?
Vi får se vem som hinner först. Nu ska jag hem och googla på kulspetspennor med frysfritt bläck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s