Bladblädder mellan jul och nyår

Lärjeåns trädgårdar, december 2010I det lilla vakuumet mellan julstress och nyårsexplosioner doppar jag försiktigt näsan i en och annan bok som blivit liggande.
Fastnar för en stund i ett litet reaköp, Trädgårdens mästare av George Drowner. Läser om sekatörens uppfinnare, markis Antoine-François Bertrand de Moleville, en rojalist och politiker som efter revolutionen år 1789 flydde till England. Ville inte få huvudet avknipsat, kan tänka. Istället lär han ha erbjudit engelsmännen information om lämpliga landstigningsplatser längs den bretagnska kusten, ja fall britterna ville invadera.
Så småningom kom markisen dock tillbaka till Frankrike och efter en tid som politiker ägnade han sig tydligen åt trädgårdsarbete.
Och åt att själv knipsa av – vinrankor och kvistar. Modern sekatör
Av rena farten uppfann han sekatören, som på franska betyder just ”kvistsax”. Sekatören lanserades 1818 i tidningen ”Le bon jardinier” (ungefär ”Den goda trädgårdsmästaren”) som det ultimata beskärningsverktyget. Dittills hade man använt sig av knivar eller stora trädgårdssaxar.
Lite kuriosa i sammanhanget är att markisens personliga sekreterare var far till författaren Honoré de Balzac, en av den moderna realistiska romanens tunga namn. Som dessutom fått en krater på planeten Merkurius uppkallad efter sig.
Och med det vänder jag på bladet och läser om skottkärrans uppfinnare, generalen Chuko Liang, eller Zhuge Liang, (181-234 e. Kr.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s