Vi sår – våren är här!

Våren har kommit och det är dags för frösådd på Lärjeåns trädgårdar.
Det allra första vi gjorde var att sätta kidneybönor och gula ärtor i glas. Melittafilter fylldes med jord och bönorna och ärtorna sattes mellan glaset och melittafiltret, alltså inte i jorden. Snart såg vi hur bönorna grodde med roten ned och bladstjälken upp. Ärtorna ruttnade tyvärr, men bönorna kunde planteras om när två riktiga bladpar hade utvecklats. (Efter det första bladparet som kallas hjärtblad.)
Sedan sådde vi chilipeppar. De tog tre veckor på sig att gro. Eventuellt berodde det på gamla frön.
Hittills har vi sått chilipeppar, lavendel, purpurvinda, svartöga, tomat, persilja, prydnadsgräs, palettblad, klockranka, basilika, kinesisk gräslök, rävsvans, mariatistel, johannesört, klint, rudbeckia, kronärtskocka, tagetes, kryddkrasse, pelargonier(sticklingar), bladamarant, rödlök, rosenskära, slingerkrasse, brudslöja och salladslök.

De flesta frön vill ha värme och vatten för att gro. Näring finns i fröet. Därför sår man i näringsfattig lucker såjord. Efter uppkomst ställs plantorna svalare och ljusare, med tillskott av extra ljus vid tidig sådd. Utan extra ljus blir plantorna rangliga och klena. Vatten behövs i lagom mängd. Inte ruttna inte torka.

Vi har tillgång till en stor källare här på Lärje. En babykammare har inrättats med extraljus och oljeelement som ser till att värmen hålls på lagom nivå. 15-18 grader är bra temperatur till de små. När plantorna har två riktiga bladpar och kan hanteras är det dags för omskolning till egna krukor, med mera näringsrik jord. Ingen av våra plantor har kommit så långt ännu.
Vitlök har vi också planterat i en trätunna. Eftersom det börjar bli varmare i växthuset  så tänkte vi flytta upp krukan från källaren till växthuset nu.

Det spikas och bankas och snickras överallt här just nu. Drivbänkar och isolering av caféet och bockar att lägga bordsskivor på och ekokurs och kompost… Vi har startat med sopsortering och snart har vi en kompost för matavfall också. Skötsel som småplantorna. Inte för blött och inte för torrt.

Birgitta Andersson för Lärjeåns Trädgårdar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s