Ur led är tiden åter vriden


Balansen är viktigt då man ska hålla rätt på tiden. Hamilton Watch co, 1900-1937.  Courtesy of The New York Public Library

Ur led är tiden och nu dröjer det sju månader innan vi får vrida den rätt igen.
Och återigen undrar en del av oss vad det där med sommartid egentligen ska vara bra för.
Om tre veckor går solen på nytt upp samma tid som den gjorde i lördags morse, innan vi sa till den att stanna kvar under horisonten ytterligare en timma till. Samtidigt har dagarna om tre veckor hunnit bli en timma och 48 minuter längre än de var i lördags.
Hänger ni med?
Med andra ord: hur vi än vrider timvisarna på våra klockor så går vi ändå mot längre dagar, åtminstone här upp i de norra delarna av jordklotet.
Så varför håller vi på och vrider då?

Den förste att kläcka idén lär ha varit vetenskapsmannen och politikern Benjamin Franklin, en av männen bakom den amerikanska självständighetsförklaringen 1776.
Franklin, som själv levde enligt sin uppmaning ”Lägg dig tidigt och gå upp tidigt, det är bra för både kropp och själ” upptäckte då han var ambassadör i Frankrike att oj, här gick solen visst upp tidigare än den gjorde hemma i Philadephia, (Det handlar om breddgrader . . .)
Och ojdå, tänk vilka resurser som kunde sparas om folk steg upp tidigare och istället sparade in lampolja om nätterna. Lät fliten brinna utan att behöva bränna nån låga, typ.
Den gode Franklin skrev en artikel i ämnen, men kunde inte komma på hur idén skulle genomföras i verkligheten.

Ett mer konkret förslag kom istället från entomologen och astronomen George Vernon Hudson, engelsman och sedermera nyzealändare, som drygt hundra år senare, 1895, motiverade det hela med att arbetarna skulle få mer användbar fritid efter arbetets slut.
Han blev utskrattad.
Så kom första världskriget och Tyskland insåg att ett minskat användandet av artificiellt ljus skulle spara kol och energi som bättre behövdes i krigsindustrin.
Flera europeiska länder följde efter, bland annat Sverige som införde sommartid den 15 maj 1916, drygt två veckor efter tyskarna och deras allierade. USA införde sommartid 1918 –  för de stater som så önskade. Under andra världskriget var det dock obligatoriskt.
Den svenska sommartiden vart dock ingen succé. Bönderna protesterade så högljutt över kornas rubbade dygnsrytm att det dröjde ända fram till 1980 innan ett nytt försök gjordes. Och sen dess är vi inrättade i leden, även om tidpunkten för övergången mellan ”normaltid” och sommartid ändrats några gånger. 1980 var det första söndagen i april och sista söndagen i september som gällde. Mellan 1981 och 1995 sträckte sig sommartiden i Sverige från den sista söndagen i mars till den sista söndagen i september. Sedan 1996 sker omställningen sista söndagen i mars och sista söndagen i oktober.

Men nu muttras det runt om i världen. Fördelarna med sommartid är omtvistade och på sina håll börjar motståndarna bli allt mer högljudda då det gäller att lyfta fram nackdelarna – som att det dyrt att ställa om alla system och att eventuellt energisparande hänger ihop med breddgrad.
En svensk undersökning år 2008 visade till och med att risken att drabbas av en hjärtattack ökar dagarna efter omställningen till sommartid. Den biologiska klockan rubbas, folk sover sämre.
För Rysslands del är det i år för övrigt sista gången man går över till sommartid.
I fortsättningen kommer det alltid att vara sommar i Ryssland.
Det ni!

Och framför allt, låt oss hoppas att det är som Rolling Stones sjunger: ”Time Is On My Side”

En liten utvikning:
”Ur led är tiden: ve! att jag är den som föddes att den vrida rätt igen” sägs av Hamlet i akt 1 scen 5 i dramat med samma namn. Shakespeare skrev.
En känd Shakespeare- och Hamlet-tolkare var Edwin Booth som dessutom var bror till John Wilkes Booth, även han skådespelare, som år 1865 mördade den amerikanske presidenten Abraham Lincoln under en föreställning av ”Our American Cousin”, ett drama av engelsmannen Tom Taylor.
Källor:
National Geographic: Daylight Saving Time 2011: Why and When Does It Begin?
David Prerau: Seize the Daylight: The Curious and Contentious Story of Daylight Saving Time
Wikipedia: Sommartid

Ett svar till “Ur led är tiden åter vriden

  1. Oj! Ja, man kan ju vara vriden till och med utan att ställa om klockan. Kroppen har sin gång och tiden sin, men jag har märkt att övergången alltid sker lättast på hösten när man ju vinner en timme. Så låt oss aldrig ta bort, bara lägga till. Fast det där har nog inget med den biologiska klockan att göra, utan snarare den psykologiska, om det nu finns nån sån ? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s