Veckans film: ”Frihet bakom galler”

Frihet_bakom_galler_film40 kvinnor, 34 barn, 4 celler, ingen burka …
”Frihet bakom galler” är en dokumentärfilm som tar oss med in i en av världens mest unika miljöer: ett afghanskt kvinnofängelse. Ett fängelse där fångarna varken ångrar sig eller skäms för de ”brott” som de är inlåsta för.
I fängelset lever 42 kvinnor med sina sammanlagt 35 barn som med livet som insats flytt från våld och tvång för värdigheten och kärlekens skull.
Vem vet, kanske fängelset kan vara frihet och livet på utsidan ett fängelse.

För att överhuvudtaget få tillstånd att filma i Afghanistan, ochän mer i ett fängelse där, tar flera månader. Dessutom spelar de lagliga tillstånden ingen roll om inte fängelsechef och personal är samarbetsvilliga. De två första inspelningsmånaderna av filmen blev helt misslyckade då fängelsechefen ogillade filmarna. När de kom tillbaka till Sverige hade de kontakt med en del fångar. En av dessa, Latifeh, berättade att hon blivit misshandlad av fängelsechefen för att ha ställt upp och filmats.
Men den fängelsechefen slutade, hans ersättare gav ok och filmarna kunde återuppta sitt arbete. Både filmarnas kontaktperson och polischefen som utfärdat filmningstillståndet dog senare i ett terrorattentat lett av talibanerna.

”Frihet bakom galler” av Nima Sarvestani och Maryam Ebrahimi (Sverige, 2012) visas av Angereds Bio på Lärjeåns Kafé & Trädgårdar, tors 18 april kl 18.30.
Se trailer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s