Rovdjur i dammen: gulbrämad dykarelarv

Gulbrämad dykare web_Tomas BodlingI dammen bor flera glupska rovdjur, som till exempel  larverna av gulbrämade dykare. Foton: Tomas Bodling.

Det här larven av gulbrämad dykare (Dytiscus marginalis) är ett riktigt rovdjur! När den gapar för fullt mäter den 20 mm mellan käkspetsarna. Kroppen är 50 mm lång och kan bli ytterligare 20 mm längre innan det är dags för förpuppning.
Larv av gulbrämad dykare. Foto: Tomas BodlingNär den har tagit ett byte kastar den sig i frenetiska dödsrullningar, som en krokodil. Den drar sej inte ens för att anfalla mina fingrar, provocerad från en gömd position!
Så nog kan den ge sig på en salamander alltid.
Tomas Bodling

Veta mera:
Så här dödar de rovgiriga dykarlarverna sina byten: ”Den sprutar in en brun vätska från matsmältningkanal i sitt bytesdjur som dels bedövar det, dels löser upp dess inre. Sedan suger de i sig bytesdjurets innehåll och lämnar ett så gott som tomt skal efter sig.” (Läs mer på Naturhistoriska riksmuseets hemsida.)
Gulbrämad dykare (Dytiscus marginalis) trolig hane. Foto: Tomas Bodling
I databasen Växteko, som drivs av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, och Jordbruksverket, står följande att läsa:
”Gulbrämad dykare är en stor, glupsk skalbagge som är vanlig i växtrika småvatten. Den lever i vattnet både som larv och vuxen, men förpuppar sig däremellan i en jordhåla på land. Den flyger bra och kan aktivt söka sig till bättre jaktvatten. Ibland ser man dem i betesmarkernas vattenkar. Dessa stora dykare kan effektivt äta upp de flesta stickmygglarverna i små upptorkande pölar. Ibland kan dykarlarverna vara besvärliga rovdjur för fiskynglen i fiskodlingar.” (PS. Den äter även mygglarver!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s