Veckans film – ”Tålamodets sten”

tålmodets sten_webGolshifteh Farahani gör huvudrollen i filmen ”Tålamodets sten”.

I ett krigshärjat område i Afghanistan tar en kvinna hand om sin komatösa make. Efter att ha suttit i tystnad timme efter timme tar kvinnan till slut råd från sin faster och påbörjar en ensidig konversation med maken. För första gången i sitt liv känner hon att han faktiskt lyssnar på henne. Hon börjar reflektera över sitt liv och sakta men säkert börjar reflektionerna förvandlas till bekännelser.

I filmen ”Tålamodet sten”, baserad på sin egen bok som vunnit Frankrikes mest prestigefyllda litterära pris ”The Prix Goncourt”, berättar regissören Atiq Rahimi en känslosam historia om det komplicerade och hemliga liv en kvinna kan tvingas leva i en ålderdomlig och mansdominerad värld.
Huvudrollsinnehavaren Golshifteh Farahani lever just nu i exil i Paris. Hon förbjöds att  återvända till hemlandet Iran efter att ha poserat naken i det franska magasinet Madame Figaro; en protest mot islamistiska restriktioner kring kvinnors klädsel.
Filmen var Afghanistans Oscarbidrag i kategorin Bästa utländska film år 2012.
Se trailer.

Vad: Angereds Bio visar ”Tålamodets sten” av Atiq Rahimi, Afghanistan 2012.
När: Torsdag 23 januari kl 18.39

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s