”Betongnatt” – hjärtskärande och skimrande

Betongnatt_film”Betongnatt” av Pirjo Honkasalo har i svenska recensioner kallats både ”hjärtskärande” och ”skimrande vacker”. Visas torsdag 6 mars kl 18.30.

En fjortonårig pojke i en kvav betongförort till Helsingfors får några okloka lektioner i livskunskap av sin äldre bror, dagarna innan brodern ska in i fängelset. Pirjo Honkasalo har gjort en bländande vacker och känslomässigt knockande film om vad vi ger vidare till nästa generation, och hur vi gör det.

Den finska regissören Pirjo Honkasalo har under många år etablerat ett grundmurat internationellt rykte som dokumentärfilmare, med filmer som Melancholia 3 rum, (2004) och ITO – A Diary of an Urban Priest (2011). I sin återkomst till spelfilmen skildrar hon stadens betongdjungel på ett sällsynt poetiskt sätt. Betongnatt bygger på en roman av Pirkko Saisio där fjortonårige Simo följer sin storebror Ilkka hack i häl genom ett somrigt Helsingfors dygnet innan Ilkka ska in i fängelse. Det finns ingen riktig styrsel i Simos liv och den råa verkligheten gör djupa märken i honom, med lika skarpa konturer som filmens svart-vita kontrastspel.

Vad: Angereds Bio visar ”Betongnatt” av Pirjo Honkasalo, Finland, Sverige 2014.
När: Torsdag 6 mars kl 18.30.
Se trailer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s