Salvia – en kryddört med 27 dygder

Salvia_foto Johanne Pernklint

Salvia i örtagården på Lärjeåns Kafé & Trädgårdar. Foto: Johanne Pernklint

Salvia är en flerårig, städsegrön krydda som blir upp till 60 cm hög. Den härstammar från Balkanhalvön och Spanien. I skyddade lägen kan den övervintra i södra- och mellersta Sverige. För säkerhets skull bör den på hösten täckas med halm eller dylikt. Den blommar vackert i juni- juli med blå, rosa eller vita läppblommor som bina älskar. På Lärje har vi ljusblå, mörkblå och rosablommande salvia. Har du kära läsare en vitblommig kanske vi kan byta eller få en stickling.

Salvian behöver en jord som är lätt, kalkrik, väldränerad, gärna något torr, och den vill ha en solig och vindskyddad växtplats. Den förökas med frö som förkultiveras inomhus och planteras ut när frostrisken är förbi. Den kan också förökas med sticklingar. De färska bladen bör skördas tidigt för bästa smak. Bladen kan också torkas men behåller inte doft och smak så länge.

Kryddsalvian har en stark mättad smak med en aning besk eftersmak. Den passar bra till lök- och kålsoppa Den är utmärkt till feta rätter. Till julens kalkon och skinka, kommer salvia väl till pass. Salvians smak är väldigt dominant så var lite försiktig när du använder den i matlagningen.

Namnet salvia kommer från latinets salvus som betyder ”sund, frisk” och har i minst sextusen år använts som medicinalväxt. Den sades ha de allra flesta ”gåvorna” och kunde bota fler sjukdomar än någon annan växt. De gamla romarna hade ett talesätt ”Hur kunde han dö? Han hade ju salvia i sin trädgård.”
Kineserna var så förtjusta i örten att de bytte sitt bästa te mot salvia när de handlade med holländarna. Den amerikanska ursprungsbefolkningen ansåg att den inte fick köpas eller säljas för då skulle örtens andlighet förstöras.

Salvia används inom parfymindustrin och vid likörframställning. Det sägs att om man planterar den i närheten av kål så lägger inte kålfjärilen sina ägg på kålbladen.

I ”En myckit nyttigh Örtabook” skrev Arvid Månsson år 1628 att salvian har 27 dygder. I nr 21 står det ”Den som haver lösa tänder, han må hålla salviavatten i sin mun, det läker tandköttet, fäster tänderna och fördriver den onda lukt av munnen”.
Salvia verkar sammandragande och uppfriskande, febernedsättande och blodrenande. En dekokt på bladen är välgörande och avslappnande. Ett te på örten är också bra mot förkylning. Det sägs även lindra huvudvärk och stressymptom samt påskynda och lindra smärtsamma menstruationer.
En stark dekokt är ett effektivt gurgelvattenvatten för halsont, sår i munhålan eller blödande tandkött. Tunt och grånande hår sägs bli livskraftigare och mörkna av regelbundna sköljningar med salviaavkok.

Janne på Lärje

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s