Färskmortlat örtsalt

DSC_9838_resized

I ett örtsalt kan man använda näst intill hela örten, allt ger smak! Foto: Johanne Pernklint

Att göra örtsalt av örter och blast är enklare än man tror och ett bra sätt att ta tillvara på växtdelar som blir över vid matlagning eller gallring. Det bästa sättet för att få ut så mycket smak som möjligt är att använda färska välrensade örter och mortla tillsammans med grovt havssalt. Saltet suger ut växtsaften och tar upp smakerna bättre än om man använder torkade örter och ett fint salt.

DSC_9846_resized

Mortla örterna lite i taget och häll på mer salt allt eftersom.

Välj ut de örter och du vill ha i ditt salt, skölj och ansa dem och torka så torrt som möjligt med papper eller en handduk. Blanda örter och salt lite i taget och mortla tills saltet tagit färg av örterna. Gör du mycket örtsalt får du mortla i omgångar.
Proportionerna örter och salt kan man prova sig fram med, ju mer örter desto mer smak naturligtvis, och salt är alltid bra att minska ner på.

Lägg ut saltet för att torka i någon vecka, täck över med plastfolie eller liknande för att undvika oönskade partiklar i saltet och för att hålla kvar smakerna ännu mer.

DSC_9855_resized

Låt saltet torka tills det är helt torrt, det kan vara bra att vända på saltet då och då.

När saltet är helt torrt ska det mortlas ännu en gång så fint som möjligt och kan sedan silas och hälla på burkar. Örtsalt passar bäst som bordskrydda eller för att användas sent under tillagning, detta beror lite på om du har många vedartade örter som timjan och rosmarin som passar bra i långkok eller om du främst har mjukare örter som persilja, basilika och liknande. Saltet håller i evigheter men kan tappa smaken något efter ett år.

DSC_9906_resized

För ett finare salt kan det vara värt att sila det.

Lärjeåns Kafé & Trädgårdar säljer flera olika sorters örtsalt med örter från våra trädgårdar och i kaféet kan man krydda sin mat med våra egenodlade örter, nyklippt direkt från plantan eller torkade beroende på säsong.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s