Hitta balansen med mindfulness

dsc_0184

Att hålla på med hantverk är en fantastisk form av mindfulness


Efter
mindfulyogan på Vägen ut! Karins Döttrar har en vilsam tystnad lagt sig över den ombonade lokalen. I en stol sitter Karin Storm och stickar en så kallad ”Karin”-mössa, uppkallad efter en annan Karin som startade kooperativet för 14 år sedan.

Grupperna vår Karin håller i föddes på Vägen ut! Kajskjul 46, där hon tidigare jobbade, då yogaläraren där var sjuk. Karin som vet hur det går när hon har för höga ambitioner och ska prestera och vara alltför duktig erbjöd sig att möjligtvis prova att vikariera. Att det annars inte blev någon yoga alls sänkte hennes krav på sin egen prestation.

Karriären fortsatte, efter inhoppet blev det en kurs i mindfulnessbaserad kognitiv terapi, MBKT, och sen startade Karin sin första mindfulness grupp på Kajskjul 46. Idag har hon precis avslutat sin första 8veckors kurs på sin nya arbetsplats, med 12 deltagare av de 16 som totalt arbetstränar.

För Karin som själv fick jättestor hjälp av mindfulness känns det fint att få ge vidare det hon lärt sig och hon tror verkligen att det har en helande kraft. Hon och hennes kollegor hoppas att ”alla de kvinnor som kommer in genom våra dörrar ska gå lite mer rakryggade ut”. Och att lära känna sig själv – det är något som rätar ut ryggen många grader.

Karin poängterar hur viktigt det är för de som arbetstränar att lära sig ”vad stressar mig?”, att säga ja och nej, att få redskap för att ta hand om sig själv och bli tryggare med sig själv. De pratar mycket om att börja se sina tankemönster och göra medvetna val – något som är av stor vikt om en till exempel varit utbränd.

dsc_0188

Utan stress är det lättare att vara glad

Att inte vara perfekt, och att släppa kraven på att säga precis rätt saker under kurserna har varit viktigt för Karin.
Ett lekfullt leende spelar i hennes ansikte när hon berättar hur hon står för mycket struktur på arbetsplatsen och hur de andra sitter och fnissar om hon någon gång glömt tiden.
”Att inte vara perfekt verkar vara väldigt befriande för alla andra”.

Vill du själv prova på mindfulness kan du gå in och lyssna på gratis övningar här.
Med det sagt skiljs vi åt och går ut i världen, och det känns förhoppningsvis lite mer okej att försova sig, glömma bort en födelsedag eller råka fisa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s